Vitamín B3 —— Hrá dôležitú úlohu v energii

Metabolizmus
Vitamín B3, tiež známy ako niacín, je vo vode rozpustný vitamín, ktorý hrá dôležitú úlohu v rôznych metabolických procesoch v tele. Tu sú kľúčové body o vitamíne B3:
Formy vitamínu B3:
Niacín existuje v dvoch hlavných formách: kyselina nikotínová a nikotínamid. Obe formy sú prekurzormi koenzýmov, ktoré hrajú zásadnú úlohu v energetickom metabolizme.
Funkcie:
Niacín je prekurzorom dvoch koenzýmov: nikotínamid adenín dinukleotid (NAD) a nikotínamid adenín dinukleotid fosfát (NADP). Tieto koenzýmy sa podieľajú na redoxných reakciách, pričom zohrávajú rozhodujúcu úlohu pri výrobe energie, oprave DNA a rôznych metabolických dráhach.
Zdroje niacínu:
Diétne zdroje niacínu zahŕňajú:
Mäso (najmä hydina, ryby a chudé mäso)
Orechy a semená
Mliečne výrobky
Strukoviny (ako sú arašidy a šošovica)
Celé zrná
Zelenina
Opevnené obilniny
Ekvivalenty niacínu:
Obsah niacínu v potravinách možno vyjadriť v ekvivalentoch niacínu (NE). Jeden NE je ekvivalentný 1 mg niacínu alebo 60 mg tryptofánu, aminokyseliny, ktorá sa môže v tele premeniť na niacín.
Nedostatok:
Závažný nedostatok niacínu môže viesť k stavu známemu ako pelagra, ktorý sa vyznačuje príznakmi ako dermatitída, hnačka, demencia a ak sa nelieči, smrť. Pellagra je v rozvinutých krajinách zriedkavá, ale môže sa vyskytnúť v populáciách so slabým príjmom niacínu v potrave.
Odporúčaná diéta (RDA):
Odporúčaný denný príjem niacínu sa líši podľa veku, pohlavia a životného štádia. RDA je vyjadrená v miligramoch ekvivalentov niacínu (NE).
Niacín a kardiovaskulárne zdravie:
Niacín bol skúmaný pre jeho potenciálne prínosy pre kardiovaskulárne zdravie. Môže pomôcť zvýšiť hladinu lipoproteínov s vysokou hustotou (HDL alebo „dobrý“) cholesterol a znížiť hladinu lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL alebo „zlý“) cholesterol. Suplementácia niacínu na kardiovaskulárne účely by sa však mala vykonávať pod lekárskym dohľadom kvôli možným vedľajším účinkom.
Výplach niacínu:
Vysoké dávky niacínu môžu spôsobiť vedľajší účinok známy ako „nával niacínu“, ktorý sa vyznačuje začervenaním, teplom a svrbením pokožky. Ide o dočasnú odpoveď na vazodilatačné účinky niacínu a nie je škodlivá.
Suplementácia:
Suplementácia niacínu vo všeobecnosti nie je potrebná u jedincov s vyváženou stravou. Pri určitých zdravotných problémoch alebo pod lekárskym dohľadom sa však môžu odporučiť doplnky niacínu.
Interakcie s liekmi:
Niacín môže interagovať s určitými liekmi, vrátane liekov na krvný tlak, cukrovky a statínov. Jednotlivci užívajúci lieky by sa mali poradiť s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti skôr, ako začnú užívať doplnky niacínu.
Zabezpečenie dostatočného príjmu niacínu prostredníctvom dobre vyváženej stravy je dôležité pre celkové zdravie a správnu funkciu metabolizmu. V prípadoch, keď sa uvažuje o suplementácii, malo by sa to robiť pod vedením zdravotníckych pracovníkov.

e


Čas odoslania: 17. januára 2024
  • twitter
  • facebook
  • linkedIn

PROFESIONÁLNA VÝROBA VÝŤAŽKOV