Vaitamini B5 —— Fa'aopoopo Vaitamini B e Fa'aaoga lautele.

Vitamini B5, lea e ta'ua fo'i o le pantothenic acid, ose vaitamini solu-vai lea ose vaega ole B-vitamin complex. E iai sona sao taua i faiga physiological eseese i le tino.O nisi nei o vaega taua o le Vitamin B5:

Coenzyme A fa'aogaina:O se tasi o galuega autu a Vitamin B5 o lona auai i le tuʻufaʻatasia o le coenzyme A (CoA). O le CoA o se mole e iai sona sao taua i le tele o gaioiga o meaola, e aofia ai le metabolism o gaʻo, gaʻo, ma polotini.

Gaosi Malosiaga:Vitamini B5 e taua mo le liua o meaai i le malosi. O se vaega autu i le taamilosaga Krebs, o se vaega o le manava feaveaʻi. O lenei taamilosaga e nafa ma le gaosia o le adenosine triphosphate (ATP), o le tupe muamua o le malosi o sela.

Ga'o Su'i Su'esu'e:Coenzyme A, faia i le fesoasoani a Vitamin B5, e taua tele mo le tuʻufaʻatasia o gaʻo gaʻo. O le mea lea e taua ai le B5 mo le gaosiga o lipids, o vaega taua ia o sela sela ma e iai sona sao i le teuina o le malosi.

Fa'asologa o Hormone:Vitamini B5 o loʻo aʻafia i le tuʻufaʻatasia o nisi o hormones, e pei o hormones steroid ma neurotransmitters. O nei hormones e taua tele i le tele o galuega faʻaletino, e aofia ai le faʻalavelave faʻalavelave ma le faʻatonutonuina o lagona.

Soifua Maloloina o le Pa'u:O le Pantothenic acid e masani ona aofia i mea tau pa'u ona o ona aoga aoga mo le soifua maloloina o le pa'u. E talitonuina e saofagā i le tausiga o le soifua maloloina o le paʻu e ala i le lagolagoina o le tuʻufaʻatasia o paʻu polotini ma lipids.

Fa'amalolo Manu'a:O le vaitamini B5 e feso'ota'i ma faiga fa'amalolo manu'a. E aʻafia i le faʻavaeina o sela paʻu ma le toe faʻaleleia o masini, e taua ai mo le toe faʻaleleia mai manuʻa.

Punavai:O mea'ai lelei o le Vitamin B5 e aofia ai aano o manufasi, meaʻai susu, fuamoa, leki, ma fatu atoa. E salalau lautele i meaʻai eseese, ma e seasea lava faʻaletonu ona o lona faʻateleina i meaʻai.

Fa'aletonu:O le le lava o le vitamini B5 e le masani ai, aua o loʻo iai i le tele o meaʻai. Ae ui i lea, o faʻamaoniga e mafai ona aofia ai le vaivai, itaitagofie, faʻalavelave, ma faʻalavelave gastrointestinal.

Fa'aopoopo:I nisi tulaga, Vitamin B5 supplements e mafai ona faʻaaogaina mo mafuaʻaga faʻalesoifua maloloina. Ae ui i lea, e taua le feutagai ma se tagata tomai faapitoa i le soifua maloloina aʻo leʻi faia soʻo se mea faaopoopo e aloese ai mai aʻafiaga leaga.

E fia le vaitamini B5 e te mana'omia?

O le Komiti Fa'atonu o Mea'ai ma Mea'ai a le National Academies of Sciences, Engineering and Medicine na fa'atulaga fautuaga mo le taumafaina o mea'ai eseese. Latou te fautuaina mea nei e faʻatatau i le faʻaaogaina o vitamini B5:
*6 masina ma laiti: 1.7 milligrams (mg).
*7–12 masina: 1.8 mg.
*1–3 tausaga: 2 mg.
*4–8 tausaga: 3 mg.
*9–13 tausaga: 4 mg.
*14 tausaga ma luga atu: 5 mg.
* Tagata ma'itaga: 6 mg.
* Tagata o lo'o fa'asusu susu: 7 mg.
E leai se tapula'a pito i luga ua setiina mo vaitamini B5. O lona uiga e le lava fa'amaoniga e manatu ai o le maualuga o le vaitamini B5 e avea ma fa'afitauli tele o le soifua maloloina. Ae o nisi suʻesuʻega ua lipotia mai o le sili atu i le 10 mg i le aso o le pantothenic acid supplements e mafai ona fesoʻotaʻi ma faʻafitauli o le manava, pei o le manava manava.
I se aotelega, o le vaitamini B5 o se mea'ai taua lea e faia se sao taua i le tele o gaioiga o le tino. O le fa'atumauina o taumafa paleni e aofia ai mea'ai eseese e masani lava ona lava e fa'amalieina ai mana'oga Vitamin B5 ole tino.

a


Taimi meli: Ian-22-2024
  • twitter
  • facebook
  • linkedIn

GALUEGA FA'ATASI O FA'ATA'IGA